Mariuca Nastasiu

Tipa cu Pantofii Galbeni

Ziua mintilor deschise

Posted by on May 13, 2014

Astfel s-a intitulat minunatul eveniment la care am luat parte astazi la Colegiul National “Calistrat Hogas” pentru a impartasi cu tinerii liceeni cateva ganduri si experiente.

Din echipa de organizare au facut 10277825_744985122208959_7181615122003764378_n parte doua dintre voluntarele harnice ale Filmului de Piatra, pe
care le-am cunoscut vara trecuta si care m-au impresionat prin vointa lor nu doar de a ajuta, ci de a si invata. Andrada si Emilia fac parte din generatia pe care multi o critica si o definesc prin cuvinte ca: lipsa de respect, dezinteres fata de scoala, dependenti de calculatoare si tehnologie etc.

Insa ele, impreuna cu inca o colega, Ana, au demonstrat contrariul in momentul in care au avut initiativa de a face un eveniment mai… altfel decat ce s-a facut pana acum in licee. Sunt extrem de frumoase, inteligente, creative si au organizat totul in mod exemplar. Avand in vedere ca sunt abia in clasa a IX-a, le prevad un viitor stralucit in realizarea unor proiecte viitoare de acest gen.

10 fosti si actuali elevi ai Colegiului National Calistrat Hogas au fost invitati sa vorbeasca despre viata de liceu si despre realizarile ulterioare. Intre ei s-au numarat si regizorul Andrei Dascalescu, directorul Festivalului Filmul de Piatra si Andrei Carabelea, membru fondator si presedinte al Asociatiei Sens Civic, cu ambii avand ocazia sa fi colaborat la un moment dat si cu siguranta vom mai colabora.

I-am ascultat si pe doi dintre karismaticii voluntari FdP, Sebastian si Razvan si am ras cu pofta la povestile lor. Intre vorbitori s-au numarat si doua doamne profesor, Monica Zaharia si Mihaela Tarcaoanu, care m-au intors cu gandul la orele de limba romana din liceu, pe care uneori chiar le visez.

Ne-a vorbit si o frumoasa domnisoara, Ioana Negret, absolventa a batranului Hogas in 2013, in momentul de fata studenta in Scotia, la University of Strathclyde, domnisoara pe care o apreciez pentru curajul de a pleca in afara Romaniei la studii. Un brav elev in clasa a X-a, Andrei Baltag, pasionat de istorie, ne-a adus la cunostinta proiectele si activitatea Clubului de istorie Calistratii. Am avut si un reprezentat al teatrului intre noi, in persoana secretarului literar a Teatrului Tineretului, Raluca Naclad.

In momentul in care m-au invitat fetele sa iau parte la acest eveniment am acceptat imediat, desi nu stiam sigur daca programul imi va permite sa ajung. Insa mi-am dorit de mica sa pot face asta: sa ma intorc in liceu si sa stau de vorba cu elevii, sa le spun, oricat de cliseic ar parea, sa profite de anii de scoala si sa… “make the best of it”. Imi trecea prin minte sa imi scriu un discurs, asa cum am procedat si la finalul clasei a 12-a, insa amintindu-mi de lacrimile care mi se legau in barba si de citirea printre sughituri a discursului din care nu cred ca s-a inteles mare lucru, am zis ca e mai bine sa fiu naturala si sa zic ce-mi vine in minte.

Nu m-am putut lasa nici pe baza inspiratiei de moment, asa ca tot a trebuit sa imi fac o schema cronologica a ceea ce urma sa indrug, dar nu pe hartie, asa ca totul s-a sters din capul meu in momentul in care am auzit cum m-au prezentat fetele. M-au coplesit emotiile desi pana in acel moment eram foarte sigura pe mine. Bineinteles ca am uitat sa le spun foarte multe lucruri pe care planuiam sa le mentionez, dar poate voi face o continuare a discursului aici pe blog, intr-o postare viitoare.

Ma gandeam sa scriu aici textele de prezentare realizate de fete, insa mi-am dat seama ca nu ar mai avea acelasi farmec pe care l-au avut live, pentru ca nu pot reda si farmecul, zambetul si intonatia prezentatoarelor. In plus, chiar nu pot reda aici cuvintele scrise de ele pentru a ma prezenta, pentru ca ar fi prea mult.

Multumesc, voluntarasele mele dragi, pentru invitatia la acest eveniment si pentru o zi plina de zambet si amintiri frumoase. Va doresc numai spor si bafta in indeplinirea viselor!

P.S.: Voi reveni cu poze.

Update: Cateva poze de astazi, realizate de Ionut Rusu.

_MG_5289-1-2 _MG_5307-1-2 _MG_5354-1-2 _MG_5375-1-2 _MG_5405-1-2 _MG_5424-1-2 _MG_5576-1-2 _MG_5595-1-2

Pe Ionut il stiu de cativa ani, el fiind tot din gasca voluntarilor Filmul de Piatra. Pasionat de fotografie, foarte atent si grijuliu cu aparatura sa, e un tip foarte talentat si muncitor, care sunt convinsa ca va deveni Cineva.

Recitind articolul, am realizat ca am uitat sa mentionez sprijinul si coordonatorul acestui eveniment, pe doamna profesor Alina Zaharia, care a ramas la fel de tanara, frumoasa si implicata, ca atunci cand mi-a fost dascal, adica prin clasa a 5-a. La fel si domnul director Irimia, care si-a dat acordul pentru realizarea Zilei mintilor deschise, eveniment din cadrul sarbatorii Zilelor Colegiului National “Calistrat Hogas”.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mariuca Nastasiu