PR and shit…
odata cu mutarea (Piatra-Neamt – Iasi) a venit, desigur, momentul dificil de selectare a lucrurilor: ce iau si ce ramane? cu hainele si incaltamintea mi-a fost mai usor decat atunci cand a venit vorba despre carti. daca mare parte le am in format electronic si sunt cu mine in permanenta, pe tableta, nu pot renunta la manualele de Relatii Publice si Publicitate din facultate (Newsom & Co.) care m-au scos de multe ori din umbra prostiei nestiintei.
rasfoind astazi unul dintre ele, am dat peste cele 10 principii de baza in PR, pe care foarte putini le iau in considerare. nu stiu insa cati dintre ei fac asta din necunoastere a principiilor si cati o fac in mod intentionat, de-a naibii sa nu respecte reguli.
totodata cred ca aceasta postare ii va ajuta si pe cei care nu prea stiu cu ce paine se mananca relatiile publice si o confunda in continuare cu activitatea de la ghiseu: relatii publice versus relatii cu publicul.
nenea Newsom si ai lui prieteni zic super simplu:
– relatiile publice au la baza realitatea, nu fictiunea, si pun interesul public pe primul loc.
– relatiile publice sunt o profesie in care accentul este pus pe interesul public, nu pe avantaje si interese personale.
– specialistii in relatii publice trebuie sa considere interesul public drept criteriu unic in alegerea unui client sau a unei strategii.
– in domeniul relatiilor publice este foarte important respectul fata de mass-media, deoarece acestea sunt principalul canal de transmitere a informatiilor catre public.
– PR-istii sunt puntea dintre organizatie si publicurile organizatiei, de aceea trebuie sa fie comunicatori eficienti, conducand informatia dintr-o parte in alta in mod constant.
– cercetarea stiintifica a opiniei publice este foarte importanta pentru practicienii de relatii publice, pentru a accelera comunicarea in ambele sensuri si pentru a fi considerati comunicatori responsabili.
– in relatiile publice sunt necesare cunostinte in stiinte sociale: psihologie, sociologie, psihologie sociala, studii ale opiniei publice, studii de comunicare si semantica – pentru a intelege si a usura procesul comunicarii.
– relatiile publice presupun o deschidere multi-disciplinara, de aceea profesionistii in relatii publice trebuie sa adapteze specificul muncii din stiintele si disciplinele din care preiau concepte si metode de cercetare.
– practicienii de relatii publice sunt obligati sa explice publicului problemele inainte ca acestea sa se transforme in crize.
– unicul standard al muncii unui PR-ist: performanta etica.
acum nah… logica mea nu s-a pupat niciodata cu a altora, dar mai bine de jumatate dintre aceste principii (daca nu chiar toate) mi se par absolut logice si normale. sunt lucruri de baza, extrem de simple si probabil de aceea sunt trecute cu vederea.
sunt atat de banale incat nu strica sa le ai notate undeva. eu am preferat sa le notez in vazul lumii