Hai sa construim impreuna!
Pot spune ca m-am numarat intre cei norocosi in viata in ceea ce priveste starea de sanatate si contactul cu spitalele. Nu am nicio operatie, nu am avut niciun membru rupt sau fracturat si nu am avut niciodata nevoie de servicii medicale de urgenta la Spitalul Judetean Piatra Neamt. In schimb imi amintesc conditiile si personalul din multe vizite pe care le faceam celor internati, fie colegi de scoala, fie rude sau prieteni.
Am cateva episoade destul de dure in memorie…
Pe data de 20 iunie 2010, bunica de pe mama a ajuns la spitalul din Piatra Neamt la sectia de Primiri Urgente, dupa ce a fost lovita de vitelul pe care dorea sa il hraneasca. Ea nu era bine deloc, prezentand ameteli si dureri in diverse zone ale corpului, insa dupa ce personalul de serviciu a aruncat o privire rapida asupra ei, i-au zis “mamaie, du-te acasa ca n-ai nimic”. Mai tarziu aveam sa aflam ca suferise un AVC, cu siguranta nu singurul.
O luna dupa aceea, tot data de 20, starea de rau se agravase, asa ca impreuna cu mama mea au stat toata ziua de duminica in asteptare sa fie luate in seama la aceeasi Unitate de Primiri Urgente. Seara s-a facut internarea bunicii, cu diagnosticul de “litiaza biliara”. Fara tratament, fara controale si analize complete, doua zile mai tarziu, doctorul de pe sectie a trimis-o acasa, refuzand sa o trateze din motive “financiare”. Mama mea si fratii ei au luat toate masurile pentru ca mama lor sa ajunga intr-un loc unde poate fi ingrijita corespunzator si i se poate acorda ajutorul de care avea nevoie, asa a ajuns la o unitate medicala din Bucuresti. Dupa alte 10 zile, bunica mea se intorcea acasa, cu un diagnostic clar, tratamente si operatie efectuate. Din pacate corpul ei era prea obosit, asa ca pe data de 28 august mamaia noastra a renuntat sa mai lupte. O luna si 3 zile de indiferenta medicala au facut diferenta in viata ei.
Intr-o zi de sambata, 7 mai 2011, mama admira peisajul Ceahlaului din curte bunicilor, cand a alunecat si si-a fracturat femurul. A petrecut multe ore pe o targa in holul aceluiasi Spital Judetean, fiind apoi plasata pe o saltea aruncata intr-un colt al unui salon plin. In ciuda urgentei, mama a fost operata abia luni la pranz, nu din cauza unui numar mare de pacienti, ci pentru ca nu erau suficiente dotari si nici aparatura pentru sterilizarea instrumentelor medicale. Imi amitesc ca am cumparat inclusiv pansamentele si solutiile pentru cicatrizare, care au fost folosite in timpul operatiei si al pansarii ulterioare pe perioada internarii. In ziua externarii asistentele au facut disparut si trandafirul pe care i-l dusesem mamei cu gandul ca o va ajuta sa fie mai bine.
Aceste episoade au sadit in noi teama si neincredere in sistemul sanitar nemtean, iar situatia actuala cauzata de virusul Sars-Cov-2 contribuie si mai mult la frustrarea si neputinta acumulate in ultimii ani. Desigur, intre timp au aparut doctori tineri, cu initiativa si cunostinte, pe mana carora putem sa ne consideram putin mai in siguranta, insa si ei intampina piedici in exercitarea profesiei din cauza lipsei de aparatura sau intarzierea avizelor de functionare. Gestionarea deficitara a acestei institutii duce in momentul de fata la mai multe pierderi omenesti, in loc sa salveze vieti sau sa usureze ultimele clipe ale pacientilor.
Din cauza tuturor motivelor de mai sus si nu numai, ma alatur campaniei Daruieste Viata!
Dupa cum probabil multi stiti, Sectia ATI a Spitalul Judetean Clinic de Urgenta Piatra Neamt a ars in totalitate, in noiembrie 2020, iar in prezent spitalul nu dispune de conditiile necesare pentru a trata pacienti in terapie intensiva. Acum exista doar 6 paturi improvizate pe sectia de oncologie si 2 pe o alta. Sectia de ATI este vitala oricarui spital de urgenta, nu doar pentru cazuri covid, ci si pentru orice fel de trauma, interventie etc.
Constructia Spitalului Modular ATI Piatra Neamt a inceput deja, cu scopul de a oferi o sansa in plus pacientilor in stare grava.
Sectia de ATI exterioara Spitalului va avea aprox. 850mp, spatiu in care se vor putea asigura cadrelor medicale si pacientilor conditiile necesare sa lupte pentru viata.
Si vin cu o rugaminte mare: DONEAZA pentru SPITALUL MODULAR 2 PIATRA NEAMT!
O poti face astfel:
- SMS la 8826 cu textul NEAMT (donatie unica de 2 euro)
- Transfer bancar in contul: RO16INGB 0000 9999 0390 4388 (cont lei, titular: Asociația Dăruiește Viață, Banca: INGB Centrala)
- Online in campanie de strangere de fonduri de pe Facebook aici
Nu esti convins? Uite care sunt avantajele spitalului modular:
– O sansa in plus la viata pentru pacientii in stare grava
– Izolarea compartimentului de tratare pacienti COVID-19 de restul spitalului
– Paturi disponibile pentru tratarea pacientilor critici, in regim ATI
– Timp scurt de realizare (6-10 saptamani)
– Posibilitatea de reutilizare ca sectie ATI / Boli Infectioase etc. dupa pandemie