Mariuca Nastasiu

Tipa cu Pantofii Galbeni

Calatorii spirituale – prin ochii celorlalti

Posted by on Mar 24, 2018

Asa cum ne alegem drumurile in fiecare zi, pentru a ajunge dintr-un punct in altul, spre a desfasura diverse activitati productive fizic, la fel si sufletul decide sa strabata anumite poteci spre a se “imbogati” si a straluci tot mai puternic. Desigur, e de preferat ca trupul si sufletul sa calatoreasca impreuna, insa uneori este interzis sa transporti sufletul in anumite locuri, asa ca nu-ti ramane decat sa calatoresti prin experientele celorlalti.

De curand am calatorit si eu pe Munte, pentru a treia oara, pe cai nebanuite, prin ochii tatalui meu. Va las in continuare randuri si ganduri, pe care sper sa le primiti cu minte limpede si inima deschisa.

Ce Munte?

Acela care poarta raspunsurile tuturor intrebarilor pe care nimeni nu va reusi sa le adreseze. Muntele Athos – cel care a rezistat sutelor de incendii, amenintarilor paganilor si ale piratilor.

Manastirea Dionisiu

De ce este un loc imposibil de vizitat pentru unii?

Athosul este sub scutul avatonului – legea care interzice femeilor sa calce pe Sfantul Munte Athos, actul care a permis locului sa ramana pana astazi unul sihastresc si monahal. Avatonul este un fel de granita naturala a Sfantului Munte. In zilele noastre mai exista 3 locuri cu “politica” similara: Manastirea Frasinei, Romania; Manastirea Sfantul Visarion – Dosikou, Grecia; Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit, Israel. Pana la mijlocul secolului al XX-lea inclusiv Meteorele erau interzise umblarii feminine (avaton = gr. neumblat). Pe intreaga insula nu se afla nici macar animale de sex feminin, inafara de gaini, pisici si pasari salbatice.

Muntele Athos a inceput sa fie un loc de retragere pentru calugari inca din timpul ultimelor persecutii romane impotriva crestinilor, iar in anul 726 cand a fost dat primul edict impotriva icoanelor si pana in anul 843, un insemnat numar de calugari de pe intreg teritoriul bizantin a venit la Muntele Athos. Ei au dus aici acte, documente, moaste, obiecte de arta, numeroase icoane. Din aceasta perioada au inceput sa se zideasca si primele “lavre” athonite.

Schitul Sfanta Ana

Pe langa frumusetea de nedescris a interioarelor manastirilor si bisericilor de pe Sfantul Munte si impozanta lor exterioara, ramai fascinat de modul in care au fost asezate si construite toate cladirile Athonite, multe dintre ele sfidand gravitatia. Fiecare pas pe Munte te indeamna sa fii prezent, atent la fiecare adiere de vant, la fosnetul frunzelor si la lumina altfel a Soarelui, fie ca urci 1400 de trepte, mergi lejer zeci de kilometri ori pasesti pe poteci inguste si abrupte.

Simonos Petras

Care este cel mai frumos lucru de pe muntele Athos?

Acesta intrebare nu are cum sa aiba un singur raspuns, deoarece la fiecare pas intalnesti frumusete. Insa daca ar fi sa aleg doar un aspect, pot face referire la linistea, la incarcatura emotionala pe care o simti atunci cand te afli intr-o incapere de prin anul 973 si la faptul ca in decursul unei zile de pelerinaj dorinta de cunoastere primeaza si dispar senzatiile umane de foame si sete.

Ce este cel mai greu pe muntele Athos?

Din punctul de vedere al pelerinului, nu cred ca ar putea fi ceva foarte greu. Daca un pelerin are de facut pe jos un drum printre stanci de cca 2-3 ore pana la un anumit obiectiv, acesta nu poate fi considerat un lucru greu ci doar o ,,incercare” si un mijloc de dezvoltare interioara, de inaltare spirituala.

De ce ai nevoie pentru a ajunge pe Sfantul Munte?

Prima data cred ca este nevoie doar de vointa, curiozitate si pofta de cunoastere. Apoi pelerinul devine parte integranta a comunitatii crestine Athonite si se inoculeaza dorinta de a reveni inca o data si inca o data si inca o data… Nu se poate explica aceasta dorinta launtrica.

Cum te pot schimba aceste calatorii?

Schimbarea se produce inca din prima zi cand intri pe Sfantul Munte; incepi sa fii mai atent la ceea ce au realizat inaintasii nostri si la cat au patimit pentru a pastra si duce mai departe pana in zilele noastre credinta ortodoxa. Sacrul ajunge fata in fata cu profanul, iar intre ele este omul care trebuie sa aleaga modul echilibrat, ideal de a-si duce viata mai departe. Eu personal am simtit nu doar o schimbare, ci chiar mai multe si in special in modul de gandire si intelegere a vietii spirituale si religioase.

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mariuca Nastasiu