Mariuca Nastasiu

Tipa cu Pantofii Galbeni

Nevoile principale din relatiile armonioase

Posted by on Feb 15, 2020

Daca in articolul anterior am prezentat situatia relatiilor toxice, de ce sa nu definim si relatiile non-toxice? Le putem numi normale, insa normalitatea difera de la un individ la altul si, din pacate, normalitatea zilelor noastre inclina mai mult spre legaturile daunatoare dintre oameni. Asa ca cel mai simplu mi se pare sa le spun relatii armonioase.

Atunci cand esti in armonie cu tine insuti, atunci cand esti ok cu parul care iti sta in toate directiile, atunci cand accepti ca greutatea ta nu iti defineste sufletul si capacitatea de a avea un impact pozitiv asupra a ceea ce te inconjoara, sau atunci cand accepti oamenii pentru ceea ce sunt si nu incerci sa ii schimbi, poti spune ca ai un atu in a crea relatii armonioase si cu ceilalti. Cand iti recunosti punctele slabe in aceeasi masura cu cele puternice, cand iti vindeci traumele si schimbi tiparele toxice mostenite ai cele mai mari sanse sa te bucuri de tine si de apropiatii tai pentru perioade indelungate.

De ce?
Cum vine asta?

Simplu: relatia pe care o ai cu tine si cu trecutul tau iti defineste fiecare tip de relatie din viata ta. Invatam si evoluam in fiecare zi, facem greseli la tot pasul, insa avem avantajul ca suntem fiinte rationale si rolul greselilor este acela de a ne face mai constienti, mai prezenti,; poate se mai intampla sa ne mai luam cate o palma, un pumn si un picior pentru a creste in directia potrivita. Insa daca ramanem doar intre pumni si palme, ceva nu facem bine.

Asadar, cum spuneam acum cateva zile, treaba noastra este sa ne uitam in oglinda si sa ne amintim cine suntem, ce vrem si ce meritam. Relatiile frumoase nu cresc si infloresc peste noapte ca fat-frumosul din basme. Legaturile puternice si sanatoase se creeaza cu efort, cu bune intentii, cu respect si intelegere. Fie ca vorbim despre relatiile de rudenie, de prietenie, de colegialitate sau de cuplu, relatiile presupun munca! Daca vrei sa ai momente frumoase, o vorba buna la nevoie, un umar pe care sa plangi, un sprijin in orice conjunctura, ai nevoie de implicare, de recunoasterea unor roluri si insusirea lor.

  • Este nevoie de pastrarea unui echilibru intre ajutorul primit si cel acordat, intre activitatile comune si cele separate etc.
  • Este nevoie sa nu judeci, ci sa asculti si sa intelegi.
  • Este nevoie sa iti amintesti ca este in regula sa ai pareri diferite fata de cei din jur si este la fel de in regula sa iti schimbi parerea daca sunt argumente puternice. Ceea ce ne diferentiaza ne face unici si perfecti in imperfectiunea noastra.
  • Este nevoie sa nu faci promisiuni, pentru ca o promisiune nu este si o obligatie. In schimb poti face tot ce tine de tine pentru a aduce o contributie la zambetul cuiva.
  • Este nevoie sa nu uiti de tine si de nevoile tale pe traseu, asa ca fii bland cu tine in actiunile pe care le intreprinzi pentru a-i face si pe altii fericiti.
  • Este nevoie de impunerea unor limite, de cunoasterea limitelor celuilalt si de (mai ales) respectarea lor.

Sigur, tuturor ni se cuvin lucruri si avem dreptul de a ne bucura de tot ce este mai bun si mai frumos, daca acel bun si frumos nu ingradeste libertatea altcuiva sau nu presupune ranirea ei/lui. Insa atunci cand primim un cadou, daca vrem sa ne bucuram de el timp indelungat, va fi nevoie sa depunem un efort pentru a ingriji acel obiect. Exact la fel este si in cazul darurilor in forma oamenilor din viata noastra – fiecare trebuie pretuit si iubit pentru ceea ce este, astfel incat fiecare dintre noi sa devina cea mai buna versiune a propriei persoane cu fiecare zi care trece, iar echipa formata din cei doi sa fie sudata perfect si sa poata depasi orice obstacol.

Suntem diferiti si functionam diferit in relatii: unii se simt mai confortabil in relatii la distanta, altii nu pot concepe sa nu isi vada partenerul mai mult de 24 ore, unii isi fac declaratii si se giugiulesc oricand si oriunde, altii abia daca se tin de mana etc. Dar nu poate fi niciunul dintre cazurile de mai sus catalogat drept exemplu negativ, pentru ca fiecare functioneaza asa cum simte si stie ca este cel mai potrivit pentru relatia respectiva si pentru protejarea si ingrijirea darului de care se bucura impreuna.

Pe final, indemn prietenos: nu va (mai) comparati vietile cu cei din jur si nu mai incercati sa le spuneti altora cum ar trebui sa se poarte cu partenerul/partenera, mama/tata, sora/fratele, colegul/colega, prietena/prietenul, pentru ca tiparele voastre de relatie 90% posibil sa nu se potriveasca personalitatii lor!

Ganduri bune!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *