Mariuca Nastasiu

Tipa cu Pantofii Galbeni

Toxicitatea nu rateaza pe nimeni

Posted by on Feb 11, 2020

In ultimii ani am avut in jurul meu foarte multe exemple de relatii toxice, unele constientizate si in cele din urma incheiate, altele ajunse pana la extreme si totusi continuate in nestire. Desi mi-a fost cerut ajutorul in unele dintre cazuri, am ales sa fiu obiectiva si, in particular, sa invat din lectiile altora atat cat pot, astfel incat sa pot distinge binele de rau si sa nu ajung in situatii similare. Insa nu pot spune ca mi-a iesit “fentarea” realitatii si am ajuns eu insami intr-un mediu toxic din care am reusit sa ies cu bine, nesifonata.

Vreau sa precizez ca atunci cand spun relatie toxica, nu ma refer doar la relatiile de cuplu, ci si la relatiile de rudenie si la cele de prietenie, ba chiar si la relatiile stabilite la locul de munca. O relatie toxica nu inseamna doar subjugare si control deplin a unuia intre cei implicati, ci presupune cedarea de buna voie a nevoilor tale de baza si a adevaratelor dorinte si asteptari de la celalalt pentru a obtine satisfactie de moment, fie ea financiara, emotionala, spirituala, psihica, energetica, fizica etc.

Femeile in general, datorita laturei naturale inclinate spre emotional (maternitate, protectie, delicatete, sensibilitate) se vad de multe ori in postura de salvatoare si sunt cele mai predispuse la a fi victimele cele mai usoare in relatiile de tip toxic. Si ceea ce la inceput pare o relatie frumoasa, armonioasa, odata definita (de regula legal, dar nu in toate cazurile) se transforma intr-o cadere libera spre fundul prapastiei psihologice. Desigur, barbatii nu fac exceptie in a fi victime ale toxicitatii, insa natura i-a inzestrat cu rezistenta si cu vointa de a exterioriza si de a elibera emotiile (negative in cazul de fata).

Odata cu prima descurajare si injosire (in cazul relatiilor de prietenie sau rudenie), cu prima palma (in cazul relatiilor de cuplu) sau cu primele reactii sau cuvinte nepotrivite pentru mediul profesional (relatiile la locul de munca) trebuie sa apara si primele semne de intrebare daca apartii intr-adevar peisajului respectiv. Nimic din toate astea nu poate fi justificat cu “eh, asa e ea/el” sau “se mai intampla, dar e om bun”, ori “la nervi o mai ia razna”. Nu! O persoana care se lasa coplesita de ego si nu isi poate controla reactiile nu are scuza in a se comporta injositor cu cei din jurul sau. In momentul in care ai permis o data sa se intample un moment similar, fii sigur/a ca vor fi si altele.

In multe cazuri toxicitatea devine dependenta, pentru ca ajungi sa te afunzi atat de mult in contextul relatiei, sa te agati de momentele frumoase dar rare pe care le vezi ca o dovada a respectului pe care el/ea il are fata de tine si relatie, incat uiti de tine, de cine esti, ce iti doresti si ce meriti cu adevarat. Si zici “e ok, merge si asa” si “eu sunt puternic/a si pot sa duc asta”. Hai sa nu mai facem pe eroii si sa admitem ca nu suntem invincibili, sa nu mai sarim in ajutorul celor care nu considera ca au o problema facand rau altora – uneori chiar involuntar, doar din cauza faptului ca pentru ei asta e normalitate.

Relatiile toxice de familie este cel mai greu sa le desfaci, tocmai pentru ca legaturile sunt mult mai profunde decat in celelalte cazuri. Aminteste-ti ca sanatatea si integritatea ta sunt mult mai importante daca vrei sa lasi o amprenta pozitiva, decat noroiul in care esti acum si pe care, daca vezi ca nu il poti curata, cel mai bine este sa il inlaturi complet din viata ta. Este cea mai dificila situatie care, neconstientizata si netratata cu ajutor specializat, poate crea un sir nesfarsit de oameni nefericiti.

Relatiile toxice de cuplu sunt de cele mai multe ori abuzuri fizice sau emotionale si dependente, cazuri in care fiecare partener isi vede interesul:

  • ea se vrea bine vazuta in societate, cu familie si copil, eventual intretinuta, fara prea mare interes pentru partener care e liber sa fluture cate fuste vrea, atata vreme cat ea are confortul cerut, iar pentru asta este dispusa sa suporte orice; demnitate? Zero.
  • el isi doreste in permanenta sa arate ca el este barbatul in casa si da cu pumnii in orice, nu doar in masa; demnitate? Zero.
  • ea face orice pentru barbatul care a ales-o (pentru ca respectul de sine i-a spus sa zica mersi ca o baga si pe ea cineva in seama si sa il ia pe primul venit), ridicandu-l pe un piedestal atat de inalt, inca nici ea nu va mai reusi vreodata sa il atinga, uneori ajungand chiar la doi metri sub pamant; demnitate? Zero.
  • el este convins ca are cea mai frumoasa si cea mai desteapta femeie din lume alaturi si ca este un norocos, chiar daca ea nu rateaza niciun moment sa ii spuna ca nu stie sa faca nimic bine, nu ii apreciaza gesturile tandre, respectul si loialitatea, profitand de fiecare moment in care ies impreuna in lume sa le spuna tuturor ce sot/iubit idiot si papa-lapte are; demnitate? Zero.

Si lista de exemple poate continua cu toate combinatiile daunatoare posibile. Pentru ca atunci cand nu intelegi limbajul omului de langa tine poti pica in capcane din care este imposibil sa iesi fara rani – unele mai adaci, altele superficiale, dupa cum iti este caracterul.

Relatiile toxice de prietenie pot fi cele in care unul este prezent in mod activ in viata celuilalt/celorlalti, sprijinind emotional sau financiar, fara a primi vreo reactie in momentul in care el/ea este cel/cea care are nevoie de sprijin/incurajare, insa atunci cand este la pamant vin si cei pe care i-a ajutat pentru a-i da cate un picior in coaste.

Relatiile toxice de la locul de munca pot afecta mai mult psihicul decat celelalte, din cauza faptului ca cea mai mare parte din timp o petrecem acolo. Abuzurile de orice fel sunt simptomele mediului toxic in care alegi sa te afunzi pentru confortul financiar, pentru ca “nicaieri nu-i mai bine” si pentru ca asculti societatea mai mult decat sufletul.

Oricare dintre cele enumerate mai sus sunt producatoare de dezastre in masa in lumea in care traim. Singura sansa de a le minimiza este de a ne privi in oglinda si a ne aminti cine suntem si ce ne dorim cu adevarat, dupa care sa facem pasi in directia potrivita fiecaruia dintre noi. Nu stati in relatii pentru mama, pentru tata, pentru copii, pentru nepoti, pentru frati, sefi, colegi, prieteni, pentru oricine altcineva inafara de voi! In momentul in care ai pus pe altcineva pe primul loc si i-ai cedat fraiele vietii tale, ti-ai ratat sansa la o viata dupa placul sufletului tau!

Ganduri cu liniste!

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *